Het initiatiefcomité van de Partij voor de Republiek

 

Lodewijk Brunt ((1942-2020) was emeritus hoogleraar Stedelijke vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam. Behalve over zijn vakgebied publiceerde hij ook veel over India, dat hij door zijn kennis van het Hindi/Urdu goed leerde kennen. Hij leverde regelmatig bijdragen aan tijdschrift De Republikein en schreef mee aan Genoeg = Genoeg – het Eerste Manifest van de Partij voor de Republiek.

Teun Gautier is uitgever en stadsmaker. In 2016 richtte hij De Coöperatie op, een coöperatieve uitgeverij van, voor en door freelancers. Daarnaast is hij oprichter van het online klokkenluidersplatform Publeaks. Voorheen was hij directeur van weekblad De Groene Amsterdammer en voorzitter van de Raad van Toezicht van Pakhuis de Zwijger.

Jurist en literator Manuel Kneepkens was de oprichter van de Rotterdamse Stadspartij, die hij twaalf jaar lang als gemeenteraadslid vertegenwoordigde. Allergisch voor alles dat riekt naar populisme zet hij zich in voor ‘poëtisering van de politiek.’ Hij doceerde criminologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en was voorzitter van de Coornhertliga, de vereniging tot strafrechthervorming.

René Zwaap is hoofdredacteur van tijdschrift De Republikein (www.derepublikein.nl) en heeft een lange staat van dienst als criticus van het monarchale stelsel in Nederland, dat hij omschreef als ´koekoeksklok in een ruimtelaboratorium´. Hij gaf leiding aan het spraakmakende onderzoek naar de kosten van het koningshuis van het Republikeins Genootschap.

Comité van Aanbeveling

Wijnand Mijnhardt is emeritus hoogleraar moderne geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.  Toen hij afscheid nam van de universiteit, wijdde hij zijn afscheidscollege, Een Republikeinse Erfenis, aan een pleidooi om de idealen van de Bataafse republiek in ere te herstellen in het hedendaagse politieke bedrijf. Lees die tekst hier.

Schrijfster en dichteres Els de Groen publiceerde een tiental boeken over Oost-Europa. Vanwege de aldus opgedane kennis belandde ze in 2004 als Europarlementariër in de fractie van De Groenen, aanvankelijk als lid van Europa Transparant. Haar kernactiviteiten, gedurende de 5 jaar van haar mandaat, richtten zich op de bestrijding van fraude met EU-fondsen, meestal bestemd voor de 12 miljoen Roma en Sinti, in het transparant maken van de bestedingen, het helpen publiceren van nog gesloten geheime archieven uit de communistische periode en het doorlichten van kandidaten uit toekomstige lidstaten voor belangrijke posten in Brussel. Dat werk, én haar inzet voor de rechten van minderheden, maakte haar niet geliefd in rechts-populistische en postcommunistische kringen. Over haar ervaringen in Brussel en Straatsburg schreef ze het boek Voor het volk, dat in het Duits en het Engels werd vertaald.

Historicus Gerard Aalders geniet grote bekendheid met zijn kritische werken over het (dis)functioneren van het Huis van Oranje-Nassau. Zijn biografische studies van Wilhelmina en Bernhard vormen belangrijk tegenwicht voor de hagiografische geschriften waar zijn collega-historici mee voor de dag plegen te komen. Zijn recent verschenen Oranje Zwartboek werd een onverbiddelijke bestseller. Als medewerker van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) kwam hij op grond van zijn research regelmatig in conflict met zijn superieuren, In 1996 onthulde Aalders in zijn samen met Coen Hilbrink geschreven boek De Zaak Sanders het lidmaatschapsnummer van Prins Bernhard bij de NSDAP. Het leidde tot een diepe crisis bij zijn instituut, met grote druk vanuit de politiek en een woedende Bernhard, die alles bleef ontkennen. Aalders werd in 2019 verkozen tot Republikein van het Jaar en verzorgt een vaste column in De Republikein, tijdschrift voor politiek, cultuur, recht & burgerschap. 

Anton van Hooff  was tot 2008 hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Universiteit Nijmegen. Sinds zijn pensionering doceert hij nog regelmatig klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften. Van 2009 tot 2015 was hij voorzitter van de vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte. Hij heeft tal van boeken op zijn naam, onder meer over  Nero en Seneca, Athene en Marcus Aurelius. Als prominent republikein gaf hij in 2014 de eerste Hans van den Bergh-lezing bij het Nieuw Republikeins Genootschap. In zijn recent verschenen boek Het Plakkaat van Verlatinge betoogt hij waarom de Acte van Verlatinge uit 1581 gezien kan worden als de geboorteakte van Nederland en als bindend symbool van de waardengemeenschap van de onafhankelijke Nederlandse natie. Hij schreef tal van bijdragen aan De Republikein, tijdschrift voor politiek, cultuur, recht & burgerschap, waaronder dit artikel, Wat is een republiek.

Econoom Gerard van der Zwan werkte gedurende 35 jaar op het ministerie van  Buitenlandse Zaken, waar hij in de loop van de tijd zeven verschillende  functies vervulde, met name op het gebied van  Ontwikkelingssamenwerking en het Europese beleid. Zijn interesses gaan uit naar de buitenlandse betrekkingen van Nederland en de  internationale context waarin het buitenlands beleid van Nederland zich  manifesteert. Eén aspect daarvan is de positie van  Nederland met de monarchie.

Gerard: ‘Een monarchie hoort niet bij een land dat een democratisch land  zegt te willen zijn. Veel van de leden van de partijen, die in de  Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn, vinden ook dat de monarchie niet meer bij deze tijd past. Ze durven het echter niet hardop te  zeggen. De PvdR durft dit wel. In een democratisch land horen alle publieke functie in principe open te staan voor alle bewoners. Dat geldt ook voor de functie van  staatshoofd. Dat die functie in het jaar 2021 openstaat voor slechts één familie is een erfenis uit het verleden die niet langer in deze  huidige tijd past’.

De PvdR zet zich in om een federaal Europa tot stand te brengen,  waaraan Nederland als Republiek deel moet nemen. Ook dat spreekt Gerard zeer aan. ‘Ons land is onderdeel van Europa en moet dat blijven. Ten eerste omdat onze welvaart en vrede in de  wereld alleen kan worden verkregen en gehandhaafd door  verdergaande samenwerking van de landen in de Europese Unie. Ten tweede omdat het voor de Nederlandse bevolking belangrijk is om  op een ongehinderde manier door Europa te kunnen reizen en  verblijven’. Voor De  Republikein, tijdschrift voor politiek, cultuur, recht & burgerschap schreef hij dit pleidooi voor de omvorming van de Europese Unie in een federatie. 

 

Wetenschappelijk advies

Ries Roowaan is historicus met als specialisme Europese geschiedenis. Hij publiceerde o.m. Im Schatten der Großen Politik. Deutsch-niederländische Beziehungen zur Zeit der Weimarer Republik 1918-1933 (2006) en gaf leiding aan de geschiedenisafdeling van ABN AMRO. Hij leverde talloze bijdragen aan essaybundels, is een vaste medewerker van tijdschrift De Republikein en mag zich ook graag begeven op het terrein van de fictie.

 

 

Het bestuur

Voorzitter: René Zwaap

Secretaris: Monique Verstallen

Penningmeester: Thom Straatsma

Meer informatie: www.republiek.eu

Contact info@republiek.eu

Tel. 0626507561 (voorzitter)